Jöttem láttam visszamennék - 7 tipp, hogy kihozd a maximumot az állásbörzéből
2016. május 25. írta: Novák Gréta

Jöttem láttam visszamennék - 7 tipp, hogy kihozd a maximumot az állásbörzéből

Szeretsz állásbörzére járni?

Szerinted kiknek szól egy ilyen rendezvény?

Érdemes részt venned akkor is, ha éppen nem keresel állást?

Az állásbörzék nevükkel ellentétben nem csak az aktuálisan álláskeresőknek szólnak. Legtöbb esetben színes szakmai programok várják az érkezőket. Válogatni lehet a jobbnál jobb karrier tanácsadások és kerekasztal beszélgetések között.

Május 21-én a Jobline Női Karriernapon jártam és ezen a példán keresztül összeszedtem azt a 7 pontot, mire kell figyelni, hogy a lehető legjobban hasznosíthassuk az állásbörzéken való részvételt.

p1040679.jpg

2016 Május 21. - Jobline Női Karriernap

Bár elég sok rendezvényen vettem már részt akár kiállítói/szervezői oldalról, akár látogatóként, el kell ismernem a 2016-os Jobline Női Karriernap profin össze volt rakva. Legtöbb esetben az jelentett problémát, hogy szerettem volna egyszerre több helyen is lenni, és részt venni a párhuzamosan futó előadáson, meetupon és szaktanácsadáson is.

Profi szervezés, tömött előadások és mosolygós kiállítók - szóval csupa ötös a rendezőknek.

Jobline, Frissdiplomás

p1040594_1.jpg

Jó hangulat a BT Hungary standjánál

Hogy hasznosíthatod legjobban az állásbörze kínálta lehetőségeket?

1. Miért érkezel?

Gondolkozz el azon, mik a céljaid az állásbörzén való részvétellel. Ennek lehet egy része a kiállító cégekkel való megismerkedés és akár konkrét állásajánlatokra jelentkezés is, de akár az előadások meghallgatását vagy a személyes tanácsadások kipróbálását is fókuszba helyezheted.

Tehát érdemes eljönni akkor is, ha az állásajánlatok nagy része nem a te szakmádnak szól, vagy nem annyira motivál a kiállító cégek jegyzéke, bár a helyszínen még ezzel kapcsolatban is érhet kellemes meglepetés.

p1040616.jpg

Ha valamire nem sikerült előre bejelentkezned, a helyszínen még van lehetőség betölteni a kimaradt helyeket

Szeretnéd hatékonyabbá tenni az önéletrajzodat?

Gyakorolnál az interjúra idegen nyelven?

Kipróbálnád, hogy tudsz válaszolni a váratlan interjúkérdésekre?

Van olyan témájú meetup, ahol feltennéd a saját kérdésedet?

Tökéletesítenéd az 'elevator pitch' bemutatkozó szövegedet?

elevator-1256718_1280.jpg

"Az elevator pitch (elevator speech vagy elevator statement) egy olyan eladási technika, amely segítségével néhány mondatban minden lényeges információt átadhatunk a célközönségnek. Az elnevezés onnan ered, hogy a mini-prezentáció optimális esetben egy liftút ideje alatt is előadható."

- HR Portál - Szarka Dóra : Elevator pitch

Ha nem tudod eldönteni, belevághatsz spontán módon is és rábízhatod magad az áramlásra. A sok program közül biztos találsz olyanokat, amik feldobnak, vagy hasznosnak bizonyulnak.

2. Tervezd meg, melyik programokon szeretnél részt venni

Ez talán a kulcsa, annak, hogy a legjobban kihasználd az állásbörze kínálta lehetőségeket. Első lépésként érdemes részletesen átnézni a tájékoztató anyagokat, összerakni egy időrendet, hogy mikor érkeznél, és mik azok a programok, amiken részt akarsz venni. Jó még otthon rászánni az időt, mert a helyszínen már nagy a nyüzsgés, és nem biztos, hogy ezzel akarod tölteni az idődet.

p1040624.jpg

Elég jó vagyok? A kritika és a dicséret ereje a mindennapokban - Meetup Szűcs Istvánnal

3. Horgonyok és üresjárat

Bármilyen jó időrendi táblázatot raksz össze, mégis könnyen előfordulhat, hogy máshogy alakul a programod. Válaszd ki azokat a pontokat, amiken feltétlenül részt akarsz venni.

Az időpontra lefoglalható szaktanácsadások szerepelhetnek itt. Ha találsz olyat a lehetőségek közül, ami érdekel, ezekre mindenképp megéri előre bejelentkezni, főleg, mert több olyan is van, ami egyébként komoly összegbe kerül.

i.jpg

Próbainterjú angolul Rusz Renátával - Tudomány Nyelviskola

Fontos:

Ha a bejelentkezett időpontodra mégsem tudsz odaérni, jelentkezz le róla on-line vagy a hostesseknél, hogy másnak át tudják adni a helyedet!

Persze, ha olyan tart előadást, akit már rég meg szeretnél hallgatni személyesen is, akkor ezt helyezd a középpontba. Nálam ez most Repka Ágnes (dolgozó mami) előadása volt a fizetési igényekkel kapcsolatban.

Ha megvan a maximum3-4 horgonyod, akkor hagyj egy kis szünetet is a fix időpontok között, hogy legyen alkalmad akár egy hosszabb beszélgetésbe bekapcsolódni, vagy kihasználni egy olyan lehetőséget, ami csak a helyszínen merül fel.

p1040652.jpg

Effemine Karrier Pont

4. Önéletrajz

Tegyél be a táskádba néhány példányt az önéletrajzodból, főleg ha személyes karrier tanácsadásra is bejelentkeztél.

Önéletrajzot tehát hasznos akkor is magaddal vinni, ha most éppen nem aktuális az álláskeresés számodra.

A Jobline Női Karriernapon ezt a szervezők elég frappánsan megoldották, ugyanis előre fel lehetett tölteni az önéletrajzot online, és a bejelentkezéskor kapott mappán lévő vonalkóddal már akár konkrét cégekhez is le lehetett adni a jelentkezést. Ez olyan ötlet, amit a szervezőknek célszerű akár továbbgondolni is legközelebbre, mert sok potenciál van benne.

Az állásbörzét megelőzően megéri frissíteni az önéletrajzodat és a Linkedin profilodat is. A börzét követően pedig ajánlott még egyszer átnézni a frissítéseket - beépítve az újonnan tanultakat.

5. Kérdezz

Itt az alkalom, hogy személyesen megtudj információkat a téged érdeklő cégekről. Jó a hangulat, és nincs ott az a feszültség, ami az állásinterjúkon megjelenhet. Sok esetben a kiállító cégek standjainál az adott cég HR szakembereivel is találkozhatsz. Ha behívnak interjúra, jó érzés lesz egy ismerős arc.

Ráadásul mindenhol szívesen válaszolnak a kérdésekre, és sok olyat is meg lehet tudni, ami a cég honlapjáról nem derülne ki.

p1040670.jpg

BP Careers

Nekem eddig csak pozitív tapasztalataim voltak, mindenki kedvesen válaszolt, és részletes tájékoztatást adott a feltett kérdésekre. Kérdezni egyébként az állásinterjún is célravezető, nemcsak azért, mert jó pont az interjúztatónál, hanem mert kulcsinformációk derülhetnek ki az adott cég vállalati kultúrájáról, a fizetést kiegészítő juttatásokról és tréningekről, fejlődési lehetőségekről is.

+ Az előadók is gyakran nyitottak az extra kérdésekre, bár nem az előadás alatt, mert itt az idő elég korlátozott. Ha sok kérdésed van, legjobb a meetupokat kipróbálnod, mert azoknak pontosan ez a lényege.

p1040708.jpg

Spontán előadás utáni mini kerekasztal beszélgetés Repka Ágnessel - Fizetés témában mindenkinek volt ám extra kérdése

6. Mit csomagolj még?

Mivel tényleg elég sűrű a program hasznos egy kis üveges üdítővel és némi csokival, keksszel felszerelkezni. Praktikus még ezeket is berakni a táskádba: toll, kemény táblás jegyzetfüzet (hogy akár az előadásokon is tudj jegyzetelni) és egy nagyobb táska a tájékoztató anyagoknak.

Mivel számítottam rá, hogy több helyen kérek majd tájékoztató anyagot direkt az XL-es méretű fekete táskámmal érkeztem a Jobline Női Karriernapra. Hiába gondolkoztam azonban előre, mégis több anyag gyűlt össze, mint amennyire számítottam. + Kaptunk ajándék termékeket is, így zavarba jöttem volna, ha nincs a Rossmann jól kitalált marketing kampánya, ahol az önéletrajzos regisztráció ellenében mindenki jópofa füles táskát kapott tőlük. Ráadásul olyan feltűnő színekkel dolgoztak, hogy odafelé már a Lövőház utcán végighaladva is felfigyeltem a táskákra és a kiállításon is messziről ki lehetett szúrni.

p1040629.jpg

Kedves fogadtatás a Rossmann standjánál

7. Találkozás új és régi ismerősökkel

Hát ez az a pont, ami a legnehezebben tervezhető. Ugyan érdemes megbeszélni, ki megy még az ismerőseid közül, vagy akár együtt is nekivágni, de egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazokra a programokra akartok menni. Ráadásul a személyes tanácsadások is egy személyesek legtöbbször. Levezetésként mondjuk érdemes megbeszélni a tapasztalatokat, és meginni egy kávét együtt :-)

Emellett persze össze lehet ismerkedni új emberekkel is, és néha meglepő spontán beszélgetések alakulnak ki. A Jobline női karriernapon például nagyon támogató volt a légkör, és sokszor váratlan helyről jöttek a tippek, jó tanácsok.

Neked mik a tapasztalataid az állásbörzékkel kapcsolatban?

Mit tennél hozzá a listához?

Voltál a 2016-os Jobline Női Karriernapon?

Hogy érezted magad? Mi fogott meg legjobban?

Gyere és meséld el a Facebookon, vagy írd meg e-mailben:

kave_karrier_fb.png

A kiállító cégekről és a programokról a következő cikkben részletesebben is írok majd.

Szép napot!

Novák Gréta

kreatív coach

A bejegyzés trackback címe:

https://karriercoach.blog.hu/api/trackback/id/tr358746640

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 10 szakma, aminek van jövője külföldön és 10, aminek nincs 2016.05.26. 23:13:46

Fiers Gábor Amikor 18 éves koromban a kezembe nyomták a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatót, halvány fogalmam sem volt arról, hogy mi van. Annyit láttam, hogy van sok egyetem és főiskola, mindenféle teljesen értelmezhetetlen képzési sza...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása